Noa huus

Noa huus

We kunnen de voordeur al ruiken. Nog maar 400 kilometer te gaan en dan kunnen we weer koffie zoep’n uit de eigen automaat, de billen wassen onder onze Grohe Rainshower, met de luie ballen op de bank hangen en kijken naar het nieuwe seizoen van Better Call Saul op Netflix. En natuurlijk huilend onze mama’s in de armen vliegen. En huilend een gehaktbal speciaal van de Chineesjes naar binnen werken.

Afgelopen dagen verdampen de bergen als sneeuw voor de zon. Na Annecy maken de Rhone Alpen plaats voor de Haute Jura. Uiteindelijk blijft een eindeloos glooiend landschap over ter hoogte van Nancy. Google Maps neemt de moeite niet eens meer om de heuveltjes van reliëf te voorzien. Pijn doen ze wel degelijk. Iedere dag schrijven we 1000 hoogtemeters bij.

Mist trekt weg uit de Jura

Nu zijn we in Luxemburg. Na 718 kilometer in 7 dagen laten we Frankrijk achter ons. We vestigen een aantal records in Frankrijk, te weten:

  • Meeste pruimen gegeten op één dag (14)
  • Langste dagafstand (135 km)
  • Hoogste snelheid (76 km/u)
  • Goedkoopste camping (7,80 euro)
  • Het slechste Frans ooit gesproken (“Vous quattre ans?” voor “Hoelang heeft u de chambre d’hotes al?”)
  • Meeste koeien befluisterd op één dag (84)
Eindeloos vals plat richting Metz

In Charmes, vlakbij Nancy, begint het hard te regenen. We hebben 105 kilometer op de teller staan dus we vinden het wel weer genoeg geweest. Ik ga niet op een camping staan in dit zeikweer. Sarah is eensgezind. Hotelletje dan maar? Hmm, alles is volgeboekt. Via het VVV komen we terecht bij een Chambre dhotes. (Sarah spreekt dit uit als “Sander is dood”).

De vrouw des huizes is een 80-jarige weduwe die alleen Frans spreekt en wacht op een nieuwe heupprothese. Ze is ontzettend lief. We slapen in een kamertje tussen allerlei relikwieën. Ik zie broches, poppen, lepeltjes, Jezussen en ontelbare andere frutsels. In de stad eten we een dikke pizza. Bij het ontbijt ’s ochtends brabbelen we wat in het Frans. Saar verdraait steeds nous en vous en ik zever wat aan over lordinateur. We willen vragen of we onze kaas even in de koelkast mogen bewaren. “Wat is kaas ook alweer? Chevre?”. We realiseren net op tijd dat het fromage is, anders had het vrouwke ons waarschijnlijk buiten gezet.

Heel (heul heul) veel zonnenbloemen
Even broodjes smeren in de speeltuin

2 Replies to “Noa huus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.