In d’n hiemel

In d’n hiemel

We zijn in de hemel. Althans, dat vermoeden hebben we. Niet via een tunnel met wit licht aan het eind, maar via een Tolambt vlak voor Bad Leonfelden. God verschijnt hier in de gedaante van een schone blondine met een fijn aangesneden decolleté die ons het lichaam van Christus serveert: een Apfelstrudel mit Sahne. Jep, we zijn in Östenreich!

Afgelopen Zondag bezochten we het historische centrum van Praag. Vanaf onze prettige camping, 10km ten noorden van Praag, pakken we de bus en de metro. Om half 10 pakken we even een ontbijtje voordat we aan onze sightseeing tour gaan beginnen verderop in het centrum. Ik wil graag het werelds grootste burgtcomplex bezoeken met de kathedraal, het Royal Castle en nog een handvol andere megalomane bouwwerken. Praag is in WO2 gespaard gebleven en dat betekent veel historische pracht en praal. Het eene UNESCO bouwsel is nog mooier dan het andere.

Sarah in actie in de Wallendorf tuin
Een mevrouw in Praag kijkt naar mijn billen

Kathedraal in het burgtcomplex

Het is heet in Praag. Zelfs de perfect bijgehouden Wallendorf kasteeltuin heeft het moeilijk. Sarah ook trouwens. Met 30 graden in de schaduw en nauwelijks wind is het voor het eerst tijdens onze reis zomers heet. Hier moeten onze lichaampjes nog even aan wennen. Sarah voelt zich niet top in de hitte en we hebben al een aantal uur gelopen, dus we pakken even een terrasje. Een ijsthee voor mevrouw en een halve liter pils voor meneer. Daarna, als ik goed en wel het terras ben afgestrompeld, lopen we via het Golden Palace en de Dancing Building aan de Moldau terug naar de metro. We zijn zo gaar als communicantjes en rijp voor de vlooienbak.

De volgende dag fietsen we midden door Praag naar het Zuiden. Dit willen we eigenlijk niet, maar de navigatie krijgt het niet voor elkaar om ons netjes buitenom het centrum te sturen. Het valt mee. Praag blijkt uitermate fietsbaar. Via een fietspad langs de Moldau blijft ons veel trambaanspoor- en kasseienstrokenleed bespaard.

Vederop aan de Moldau maken we op een picknickplek wat koffie. Voor ons ligt een vrouw aan het water met haar schaars bedekte billen precies in mijn blikveld. Even later komt vanuit links een man in een soort jurk en een lederen hoed mijn blikveld binnen gewandeld. Hij heeft twee reuzepaddestoelen geplukt en wil deze verkopen. “Voor in de soep” zegt ‘ie, wijzend naar onze koffie. We bedanken. Hij brabbelt nog wat en loopt door. Weer even later springt de bestuurder van het veerpontje met zijn blote jodokus vanuit de boot de Moldau in. Als er nieuwe passagiers opdagen, klimt ‘ie weer op zijn boot en trekt wat aan. Tsja, we maken wat mee hier.

Even later gaan we de bergen in. We jojo-en tussen de 350 en 500 meter hoogte. Echte klootzakken van kuitenbijters die het tempo er flink uithalen. De temperatuurmeter van mijn fietscomputer geeft 35 graden aan in de zon. Ik gebruik de microvezel vaatdoek maar om af en toe het water van m’n hoofd te vegen. Als we even later door een niet bestaand veerpontje om moeten fietsen en een extra berghelling tegemoet zien, halen we van gift 4 yoghurtpuddinkjes bij de lokale supermarkt Flop. 

We camperen die avond ergens naast een graanveld. We hebben Wimbledon Radio op staan. Ik hoor tevreden hoe Federer afrekent met Dimitrov op het Center Court.
Tsjechië is een plezant land. De natuur is mooi, er is een overvloed aan fietsroutes en in de pittoreske en rommelige dorpjes is het prima vertoeven. De mensen zijn stug, maar altijd behulpzaam.

Ceske Lukov

We fietsen verder naar het Zuiden richting de grens met Oostenrijk. Er wacht vandaag weer een dozijn kuitenbijters op ons. Tijdens de klim naar het dorpje Slapy krijgen we opvlieger na opvlieger. In een bocht stoppen we even om de koelvloeistof te peilen. Even later stoppen drie Duitsers. 60-plussers op fietsreis naar Passau. Eentje vertelt trots dat ‘ie 75 is en al 25 jaar op dezelfde fiets rijdt waar hij ooit 1200 Marken voor betaalde. Krasse knar. Ik hoop dat ik ook op mijn 75e nog zo kan vlammen.

Na de klim moet ik naar de WC. In codetaal zeg ik tegen Sarah: “Ik moet even de boekhouding bijwerken. Zowel de liquide middelen als de vaste activa.”.

Vanaf Praag fietsen we in drie dagen 290km en ongeveer 2900 hoogtemeters. Op Spotify klinkt Rowwen Hèze als we de grens met Oostenrijk bereiken op de Rodlberg.

Bij de hemelpoort

En nu Oostenrijk dus. We willen graag de Grossglockner Hochalpenstrasse fietsen van Zell am See naar Karinthië. Dat betekent dat we eerst naar Salzburg moeten trappen. Omdat Salzburg dichtbij Berchtesgaden ligt, wil ik ook graag naar het Adelaarsnest fietsen. Beter bekend als Hitler’s zomerverblijf op de top van de Kehlstein berg.

De eerste dag in Östenreich was niet slecht. Hier een paar kiekjes.

De Donau
Een potvis gespot in de Taurn rivier. Zeldzaam.
We komen vandaag aan in Gemunden
De Traurnsee bij Gmunden

5 Replies to “In d’n hiemel”

 1. Hey Base en Saar. Sjiek om te lezen! Mooie avonturen en heule vette ervaring. Ik hoop dat de vaste activa niet bestond uit dunne fractie…

 2. Hoi Bas en Saartje, wat weer een stuk verhaal.
  Geef de kuitenbijters maar op tijd een grote apfelstrudel en doe die potvis er ook maar een !!!!!!
  Hou de boekhouding goed bij zodat je niet rood komt te staan…….. En als je de Milka koe tegen komt doe ze de groeten. Heel veel plezier groetjes Els

 3. Hey Base-T en Saar,

  Wat een geweldige avonturen weer en mooie kiekjes. Was wederom een genot om te lezen. Hoe verfijnt Oostenrijk omschreven kan worden en hoe de boekhouding ook gedaan kan worden: prachtige zienswijze. Succes met jullie tocht door de Oostenrijkse bergen annex kuitenbijters. Zet ‘m op.
  Groetjes Rob

 4. Jaaaa zijn ze toch in Oostenrijk! Basje niet te veel huilen bij al die strudeltjes he! Met Paul Elstak op de achtergrond wens ik jullie veel Geniet momenten! Groeten vanaf de Cross! En jullie weten het… vaak bu-j te bang!

 5. We hebben erg genoten van al jullie verhalen en gaan daar zeker mee door. We hebben nu en dan smakelijk gelachen en vinden jullie echt kanjers. Hartelijke groeten van jullie buren in Kaupanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.